29 Ocak 2015 Perşembe

Pistonlu Kompresör Nedir? Nasıl Çalışır?



Endüstriyel bir makine olan kompresör, genellikle çeşitli gazları ve havayı atmosfer basıncından daha yüksek basınçlarla sıkıştırmak için kullanılır. Günümüz piyasasında birçok farklı kompresör modeli bulunmaktadır. Fakat en sık kullanılan kompresörlerin pistonlu kompresör modelleri olduğunu söyleyebiliriz.

Peki pistonlu kompresör nedir? Hemen açıklayalım; krank, karter, piston ve silindirden oluşan kompresörlere pistonlu kompresör denir. Havanın pistonun etkisiyle sağlanmasıyla basınç altına alınıyor olması, bu kompresöre pistonlu kompresör denilmesine neden olmuştur. Silindirin içerisinde bulunan krank miline bağlı olarak hareket eden pistonların her ileri hareketinde havayı sisteme aktaran, geri hareketinde ise havayı silindirin içerisine çeken pistonlu kompresörlerin ayrıntılı bir mühendislik harikası olduğunu söyleyebiliriz.

Pistonlu kompresörler kullanılırken dikkat edilmelidir. Zira fabrika ayarları kapasitesinin üzerinde bir basınca zorlandıklarında bozulabilirler. Standart dışı zorlamalarda hava tankının patladığı gözlemlenen birçok pistonlu kompresör kazası bilinmektedir. Bu nedenle genellikle 8 bara kadar dayanıklı olarak üretilen pistonlu kompresörlerin potansiyelini zorlamamak gerekmektedir. Fakat 8 barın üstünde bir basınç ihtiyacı duyulduğunda da kademeli olarak artırılabilen kompresörlerden yardım almanızda fayda vardır. Ayrıca pistonlu kompresörün uzun ömürlü olması için sık sık bakımını yapmayı ve pistonlu kompresör yağı değişimini gerçekleştirmeyi unutmamanız gerekmektedir.

Pistonlu kompresörler de kendi aralarında sınıflara ayrılmaktadır. Bunlar; yağsız hava kompresörleri, tek kademeli hava kompresörleri, iki kademeli hava kompresörleri, yüksek basınç gemi kompresörleri ve alçak basınç silobas kompresörleri olarak adlandırılmaktadır. Pistonlu kompresör modelleri arasındaki bu farklılıklar, diğer tüm endüstriyel ürünlerdeki gibi bir fiyat farklılığına neden olmaktadır. Bu nedenle kaliteli bir pistonlu kompresör için muhakkak ki biraz maddi gideri göze almak gerekecektir. Bu nedenle pistonlu kompresör fiyatları arasında fiyat ve kalite oranı gözetmenin akıllıca bir fikir olacağını söyleyebiliriz.

Yüksek performanslı pistonlu kompresör çeşitleri ile müşterilerine değer katan Chicago Pneumatic, küreselleşmiş bir marka olarak birbirinden kaliteli endüstriyel ürünler üretmektedir. Vidalı, inventörlü ve pistonlu kompresör üretiminde lider olan bu markayı tercih ederek siz de kaliteli ürünlere sahip olmanın güvenini yaşayabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder